Nobi kiest voor lokale maakindustrie
“Voor hightechbedrijven is ‘maken’ in Vlaanderen
goedkoper dan in China”
Vandaag kondigt het Belgische age techbedrijf ‘Nobi’ aan te kiezen voor lokale maakindustrie. Nobi staat bekend om zijn slimme AI-lampen voor valpreventie en -detectie waardoor ouderen langer thuis kunnen wonen en de job van zorgmedewerkers wordt verlicht. Vanaf 2023 zal de volledige assemblage van de slimme lampen gebeuren in regio Antwerpen, inclusief de electronica assemblage (PCBA). Het hightechbedrijf kiest bewust voor lokale productie met het oog op flexibiliteit tussen development & productie; productionele zekerheid in onzekere geopolitieke tijden en reductie van de productiekost. "Want, anno 2022 is produceren in Vlaanderen voor Nobi verbazingwekkend goedkoper dan in Azië."
Nobi beoogt groei door een internationale expansiestrategie. Het afgelopen jaar werden de eerste stappen in sneltempo gezet. Zo heeft Nobi vandaag kantoren in België, Oostenrijk, Nederland en New York. En zorgt een internationaal partnernetwerk met lokale distributeurs en resellers voor verdeling van de slimme lampen in maar liefst 13 landen in 3 continenten (Europa, Amerika, Oceanië). Ondanks zijn internationale ambities, kiest Nobi vandaag echter bewust voor verankering in thuisregio Vlaanderen.
ARGUMENT 1: Productie in Vlaanderen
minstens 18% goedkoper dan in China
Volgens het initiële businessplan koos Nobi voor assemblage in China. Vandaag kiest het bedrijf ervoor om dit volledig terug te brengen naar Vlaanderen. Uit recent rekenwerk blijkt immers dat het produceren in Vlaanderen in het meest pessimistische scenario maar liefst 18% goedkoper zal zijn dan in China. Nobi neemt aan dat de winst in realiteit nog groter zal zijn.
Toelichting
- Hoge invoerrechten op invoer van afgewerkte producten uit China
- Hoge kost internationaal transport
- Slimme, op maat gemaakte productielijnen voor slimme lampen staan garant voor doorgedreven efficiëntie en dus voor een aanzienlijke besparing vergeleken met productielijnen bij derde partijen.
- Aankoop van onderdelen bij derde partijen is duur. Bij eigen productie vallen marges weg.
De veronderstelling dat de hoge loonkost in Vlaanderen de eindbalans uit evenwicht zou brengen blijkt bovendien niet te kloppen.
Nobi-CEO, Roeland Pelgrims: ‘Bij Nobi bestaat de productie van zijn slimme lampen voor 90% uit materiaalkost en slechts voor 10% uit loonkost, een groot voordeel bij de productie van hightechproducten. We plannen tegen eind 2023 zo’n 15 medewerkers tewerk te stellen in onze productiesite. Zij zullen een praktische opleiding genieten die nodig is om de productie van onze hightechlampen te kunnen waarmaken.’
ARGUMENT 2: productionele en commerciële zekerheid in onzekere geopolitieke tijden
De huidige turbulente tijden, met oplopende geopolitieke spanningen maken lokale maakindustrie plots zeer aantrekkelijk in de zoektocht van bedrijven naar zekerheid. Ook Nobi zoekt manieren om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van componenten te verzekeren. Door zelf te produceren vermijdt Nobi lang en onzeker wachten op cruciale componenten en heeft het meer controle over materiaalkost.
Maar ook in Nobi’s internationaal verkoopsproces wordt lokale productie steeds belangrijker. Zowel Europa als de Verenigde Staten zijn steeds voorzichtiger met privacygevoelige technologie die is geproduceerd in China. Een evidente bezorgdheid, zeker voor de medische en zorgsector. In geen geval wil Nobi het risico lopen zijn invoer en verkoop te moeten stopzetten door productie van Nobi’s slimme lampen in het verkeerde land.
ARGUMENT 3: flexibiliteit tussen denkers en makers
De geopolitieke context dwingt bedrijven ook zich razendsnel aan te passen aan onvoorspelbare, maatschappelijke bokkensprongen. Lokale productie helpt Nobi efficiënt, snel en creatief te schakelen. Dit biedt niet enkel concurrentieel voordeel, maar lijkt stilaan een noodzaak te worden voor startende hightechbedrijven met ambitie.
"Daarnaast is er ook noodzaak aan het snel en flexibel kunnen doorzetten van development upgrades richting productie. Onze slimme lampen maken vandaag al een groot verschil in het leven van ouderen en hun zorgverleners. De basisfeatures ‘valdetectie, valpreventie en valpredictie’ zijn echter de start. De producten van Nobi zijn in constante ontwikkeling. Door de product developers en het fabrieksteam samen te brengen creëert Nobi een klimaat waarin upgrades, aanpassingen en verbeteringen efficiënt en snel kunnen worden doorgevoerd in productie", aldus Stefaan Joos, Head of Hardware, Supply Chain & Manufacturing.
ARGUMENT 4: lokaal talent
Ook de toegang tot sterk Vlaams talent is een troef van lokaal produceren.
Om supply chain hickups te kunnen opvangen zoekt Nobi immers specifieke technische profielen die in staat zijn om snel en creatief de productie aan te passen. Vlaanderen biedt een poel aan talent.
### Einde persbericht ###
Over Nobi
Het Belgische agetech-bedrijf Nobi werd opgericht in 2018 en gelooft dat iedereen het verdient waardig, veilig en gelukkig ouder te worden. Hoofdrolspeler bij Nobi is zijn AI-gedreven slimme lamp die waakt over de veiligheid van ouderen. Aan de basis: valdetectie en -preventie. De slimme lampen van Nobi ondersteunen ouderen thuis, maar zijn ook partner van zorgpersoneel in (woon)zorgcentra en assistentiewoningen. Daar dragen ze bij aan nog gerichtere ouderenzorg en ontlasten ze drukbezette zorgmedewerkers van repetitieve taken. Zo kan hun schaarse tijd gaan naar die taken die echt het verschil maken in het leven en geluk van ouderen. Nobi heeft vandaag zo’n 50 medewerkers en is actief in 13 landen. Begin 2022 kondigde Nobi nog aan meer dan 13 miljoen euro te hebben opgehaald bij EQT Health Economics Fund, EQT Dementia Fund, de Vlaamse Investeringsmaatschappij PMV en BNP Paribas Fortis Private Equity. Ook de bestaande aandeelhouders stapten toen opnieuw mee in deze tweede, naar Belgische normen opmerkelijk grote en internationale, kapitaalronde. Dit alles was nooit mogelijk geweest zonder de initiële steun van Vlaio dat bij opstart de ontwikkeling van de lamp mogelijk maakte met een half miljoen euro steun.
Liesbeth Pyck