Ook Groot-Brittanië omarmt AI-technologie ter ondersteuning van zorgmedewerkers bij valpreventie en -detectie

Pilootproject ondersteund door NHS Lancashire and South Cumbria Integrated Care Board (ICB)

Een woonzorgcentrum in Milnthorpe (Verenigd Koninkrijk) test baanbrekende technologie die een valincident kan detecteren en zelfs voorkomen. Dankzij Nobi's slimme lampen blijft een gevallen oudere nooit nog urenlang op de grond liggen, iets wat 's nachts significant vaker gebeurt en levensbedreigend kan zijn. Valincidenten zijn de voornaamste reden voor ziekenhuisopnames in Cumbria. Net zoals in de rest van de wereld legt dit druk op zowel zorgmedewerkers als gezondheidszorg.

Ongeveer een derde van de 65-plussers en zowat de helft van de 80-plussers valt minstens een keer per jaar. Het is levensbedreigend om na zo'n val hulpeloos op de grond te blijven liggen. De duur daarvan heeft een grote impact op het herstel van de persoon. Snelle hulp na een val is dan ook cruciaal om levens te redden, het herstel te bespoedigen, de ziekenhuisopname te verkorten en de nazorg te beperken. 

Voor dit proefproject wordt er een slimme, door AI gestuurde lamp van Nobi in de slaapkamers van de bewoners geplaatst. Dit gebeurt in Hartland House, dat wordt beheerd door de Abbeyfield Lakeland Extra Care Society, dat tot de wereldwijde groep Abbeyfield behoort.

Artificiële intelligentie die nooit nog één val mist

Als een bewoner valt, detecteert de slimme lamp dit onmiddellijk. Ze vraagt dan of alles oké is. Als er geen antwoord of hulpkreet volgt, stuurt de voorgeprogrammeerde lamp een melding naar het verzorgingsteam, samen met een automatisch gegenereerde schets die toont waar en hoe het incident is gebeurd.

De lamp zorgt ervoor dat de gevallen persoon niet op de grond blijft liggen (omdat het personeel na de melding meteen te hulp komt) maar voorkomt ook valincidenten. Wanneer een bewoner 's nachts rechtop gaat zitten in bed, verspreidt de lamp een zacht licht naar boven toe om de kamer een beetje te verlichten. En wanneer de persoon dan opstaat om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, zal de slimme lamp de hele kamer verlichten.

De AI-technologie die in de slimme Nobi-lamp is ingebouwd, kan bepaalde valincidenten zelfs voorspellen. Veranderingen in de tred, de lengte van de stappen en zelfs de zithouding van de bewoner worden in kaart gebracht en eventueel gebruikt om de verzorgers op een potentieel risico te wijzen.

 

Vallen belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames in Cumbria (VK)

Het proefproject wordt gefinancierd door de NHS Lancashire and South Cumbria Integrated Care Board (ICB), die gezondheidszorg en verzorgingsdiensten biedt in de hele regio.

Asim Patel, Chief Digital Officer (CDO) bij NHS Lancashire and South Cumbria ICB:

"We zijn benieuwd hoe technologie in de toekomst kan worden ingezet om valincidenten te voorspellen en te voorkomen, en hoe we ze kunnen gebruiken om onze verzorgers te ondersteunen."
"Valincidenten zijn de grootste reden voor ziekenhuisopnames in onze regio. En dat legt enorme druk op ons verzorgingspersoneel en de nationale gezondheidszorg (de NHS). We vinden het boeiend om deze nieuwe technologie te mogen testen. Niet alleen beperken we zo fors de ziekenhuisopnames, we kunnen ook voorkomen dat onze meest kwetsbare bewoners bij zo’n val zwaargewond raken."

Vallen voorkomen door de oorzaak te begrijpen

Leanne Scrogham, geregistreerd manager van Hartland House, zei over de lampen: "Een van de extra voordelen van de lampen is dat ze ons inzicht bieden in hoe de persoon is kunnen vallen."

"Een bewoner die is gevallen, weet meestal niet meer hoe dit is gebeurd. Maar de slimme Nobi-lampen kunnen ons tonen wat er 15 seconden voor en 15 seconden na het incident gebeurde en sturen ons een stilstaand beeld van de persoon op de grond. Zo zien we hoe die persoon is gevallen en of hij/zij struikelde, strompelde of een plotse inzinking kreeg. Die informatie is van onschatbare waarde omdat ze ons een grondig inzicht in het incident geeft en ons leert hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. De lampen laten ons ook iets weten als een bewoner 's nachts uit bed komt. We kunnen dus hulp gaan bieden als dit nodig is."
"We vinden het fantastisch om deze nieuwe technologie te mogen testen in het VK en onze bewoners deze extra service te kunnen aanbieden. Ze zal de veiligheid ongetwijfeld versterken en de familie van de bewoners meer gemoedsrust geven."

Nobi zorgt ervoor dat zorgverleners nooit nog een val zullen missen en na een val hulp kunnen bieden binnen de 92 seconden.

Leanne: "We hebben vallen kunnen detecteren die we zonder Nobi nooit zouden hebben opgemerkt."

Nooit nog levensbedreigend lang wachten na een val

Wanneer we hem vragen naar de vele voordelen van de technologie van de slimme Nobi-lamp antwoordt Christian Geisselmann, Business Development Lead van Nobi UK:

"Door slimme Nobi-lampen in te zetten, voorkomen we dat personen levensbedreigend lang op de grond blijven liggen, zijn verzorgers en familie zeker dat een gevallen persoon meteen hulp krijgt en wordt het aantal valincidenten ook fors teruggebracht."
"Het personeel wordt zo uitstekend ondersteund, want ze moeten niet meer onnodig gaan controleren, en ze beschikken over informatie over hun bewoners die ze nooit eerder hadden. Kers op de taart is de gemoedsrust die de technologie geeft, voor zowel verzorgers als familie."

De groep Abbeyfield heeft meer dan 400 verzorgingstehuizen, infrastructuren voor begeleid wonen en servicewoningen voor ouderen.


Over Hartland House

  • Hartland House is een woonzorgcentrum met 31 slaapkamers dat gepersonaliseerde zorg biedt aan maximaal 32 bewoners, en dat in een huiselijke sfeer in het prachtige dorp Milnthorpe in het Engelse Cumbria.
  • De bewoners van Hartland House beschikken hier in hun 'thuis weg van huis' over drie mooi ingerichte zitkamers waar activiteiten worden gehouden en waar ook vrienden en familie worden ontvangen.
  • Er is ook een prachtige orangerie met uitzicht op Dallam Park.
  • Hartland House wordt beheerd door Abbeyfield Lakeland Extra Care Society, onderdeel van de wereldwijde groep Abbeyfield.
  • www.hartlandhouse.co.uk

Over Abbeyfield

  • De in 1956 opgerichte Abbeyfield Society is een liefdadigheidsorganisatie die huisvesting, residentiële zorg en ondersteuning biedt aan ouderen.
  • De organisatie superviseert ruim 420 verzorgingstehuizen, infrastructuren voor begeleid wonen en servicewoningen in acht landen wereldwijd, die huisvesting, maaltijden en sociale activiteiten bieden aan meer dan 6000 ouderen.
  • De organisatie wil de levenskwaliteit van bejaarden verbeteren door hun eenzaamheid te verlichten. De leefstructuren zijn gebaseerd op het unieke Abbeyfield-model, waarin gezelschap en verbondenheid centraal staan. Gemeenschappelijke ruimtes, groepsactiviteiten en gezamenlijke maaltijden zijn belangrijk in het dagelijkse leven van bewoners van Abbeyfield. De sfeer in de huizen en woningen is huiselijk.
  • De organisatie werd opgericht door vrijwilliger Richard Carr-Gomm. Vrijwilligerswerk is dan ook een belangrijke pijler van Abbeyfield, dat wereldwijd op de hulp van meer dan 2500 vrijwilligers mag rekenen.
  • www.abbeyfield.com.
Liesbeth Pyck

Liesbeth Pyck

Head of Marketing and Communication, Nobi

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over NOBI

Het Belgische agetech-bedrijf Nobi werd opgericht in 2018 en gelooft dat iedereen het verdient waardig, veilig en gelukkig ouder te worden. Hoofdrolspeler bij Nobi is haar AI-gedreven slimme lamp die waakt over de veiligheid van ouderen. Aan de basis: valdetectie en -preventie. De slimme lampen van Nobi ondersteunen ouderen thuis, maar zijn ook partner van zorgpersoneel in (woon)zorgcentra en assistentiewoningen. Daar dragen ze bij aan nog gerichtere ouderenzorg en ontlasten ze drukbezette zorgmedewerkers van repetitieve taken. Zo kan hun schaarse tijd gaan naar die taken die echt het verschil maken in het leven en geluk van ouderen. Nobi heeft vandaag zo’n 50 medewerkers en is actief in 21 landen. Begin 2022 kondigde Nobi nog aan meer dan 13 miljoen euro te hebben opgehaald bij EQT Health Economics Fund, EQT Dementia Fund, de Vlaamse Investeringsmaatschappij PMV en BNP Paribas Fortis Private Equity. Ook de bestaande aandeelhouders stapten toen opnieuw mee in deze tweede, naar Belgische normen opmerkelijk grote en internationale, kapitaalronde. Dit alles was nooit mogelijk geweest zonder de initiële steun van Vlaio die bij opstart de ontwikkeling van de lamp mogelijk maakte met een half miljoen euro steun.

Nobi werd uitgeroepen tot "Meest beloftevolle gezondheidsinnovatie 2022" door Vlaamse en Nederlandse zorgprofessionals. Het heeft ook verschillende andere prijzen ontvangen, waaronder de Henry van de Velde Award (2021) in zowel de categorieën Business Innovation als Consumer; een German Design Award; een Health Tech Digital Award 2023 (Best Elderly Care Tech Solution), acht internationale MUSE Design Awards in 2023 en een prestigieuze IF Design Award 2023.

Neem contact op met

Generaal Lemanstraat 47/5th floor 2018 Antwerpen

+32 499 34 01 95

[email protected]

www.nobi.life