Slimste lamp ter wereld waakt vanaf 2023 ook 24/7 over ademhaling en hoesten

Nobi’s revolutionaire lamp voor valdetectie, en -preventie monitort vanaf 2023 ook vitale functies

Las Vegas, 5/01/2023 - De Europese age tech scale-up Nobi ontwikkelde de slimste lamp ter wereld. Dankzij Artificiële Intelligentie kan ze bij oudere mensen valpartijen detecteren, voorkomen en zelfs voorspellen. De nieuwe generatie van de slimme lamp, die internationaal gelanceerd wordt op CES, schakelt nog een versnelling hoger en houdt 24/7 vitale functies als ademhaling en hoestgedrag in de gaten. Nobi speelt een pioniersrol in de ouderenzorg van de toekomst, die staat of valt met de adoptie van innovatieve age tech.

Vergrijzingstsunami maakt age tech onmisbaar ​ ​ ​ ​ ​

Onze samenleving blijft in sneltempo vergrijzen.Vandaag is al een vijfde van de Europese bevolking ouder dan 65. Tegen 2040 zal dat één op vier zijn. Om een crisis in de ouderenzorg af te wenden en het recht op kwalitatieve zorg voor ouderen te bewaren, zal technologie onmisbaar zijn. Innovatieve age tech-oplossingen kunnen oudere mensen toelaten om langer waardig en onafhankelijk thuis te wonen. ​ Daarnaast kunnen ze tevens zorgmedewerkers ondersteunen die vandaag in professionele zorginstellingen kreunen onder de werkdruk.

Een van de grootste obstakels voor senioren om in hun eigen, vertrouwde thuisomgeving te blijven wonen, zijn valpartijen. In woonzorgcentra valt 70% van de bewoners minstens één keer per jaar. ​ Vallen is de belangrijkste oorzaak van dodelijke letsels bij ouderen. Eén op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar, het risico neemt alleen maar toe met het ouder worden. Het is meestal niet de val zelf, maar wel het wachten op hulp dat de ernst van de letsels zal bepalen. Wie niet binnen het uur geholpen wordt, loopt 50 procent kans om binnen het half jaar te overlijden. Snelle hulp na een val is cruciaal.

Valpartijen detecteren, voorkomen én voorspellen dankzij AI ​ ​ ​ ​

De slimme AI-gestuurde lamp die Nobi ontwikkelde, detecteert valpartijen en zorgt voor onmiddellijke hulp. Bij een val vraagt Nobi aan de oudere bewoners of ze gevallen zijn. Zonder een duidelijke ‘neen’, waarschuwt de lamp automatisch het zorgpersoneel of de familieleden. De oudere gebruikers zijn baas over hun privacy, ze bepalen op voorhand zelf of hun vertrouwenspersonen alleen een melding krijgen, of ook (al dan niet abstract gemaakte) beelden doorgestuurd krijgen. In een thuisomgeving kan Nobi, dankzij de koppeling met een slimme deurbel, zelfs de voordeur openen voor de hulpdiensten of buren die polshoogte komen nemen.

De slimme lamp detecteert niet alleen valpartijen, maar helpt ze ook voorkomen. Ze zorgt automatisch voor zacht licht wanneer mensen recht gaan zitten in bed. Als ze rechtstaan, licht de hele kamer op zodat ze zich beter kunnen oriënteren. Door het slaappatroon te monitoren en veranderingen vroeg te detecteren, kan de lamp een verhoogd valrisico voorspellen en ook andere gezondheidsproblemen aan het licht brengen. Doordat Nobi ook zogenaamde ‘trage vallen’ detecteert kunnen zorgmedewerkers door snel te reageren vermijden dat men finaal op de grond terecht komt. ​ ​ ​ ​ ​

Ademhaling en hoest monitoren dankzij technologische innovatie

De nieuwe lamp die Nobi op CES aankondigt, heeft een aantal belangrijke technologische innovaties. Zo maakt Nobi voor het eerst gebruik van radartechnologie. In combinatie met de camera’s en de sensoren zal die de lamp nog veelzijdiger maken.

Nobi-medeoprichter en CTO Stijn Verrept: “Het zal in de nabije toekomst mogelijk worden om ook cruciale lichaamsparameters als hoest en ademhaling te monitoren. Vanop afstand, zonder fysieke aanraking. Wanneer iemand ’s nachts bijvoorbeeld moeizaam begint te ademen, zal de lamp dat opmerken en aan de alarmbel trekken. Zo zal Nobi nog meer overlijdens helpen voorkomen, ook tijdens de slaap.”

Ook de audiokwaliteit is bij de nieuwe lamp gevoelig versterkt. Snelle, duidelijke communicatie tussen de bewoner en de zorgverlener of de vertrouwenspersoon is cruciaal na een valpartij. Noise cancellation filtert bij de nieuwe lamp storend achtergrondgeluid weg, denk maar een een luide tv die veel lawaai maakt. Beamforming software processing laat toe om gericht te luisteren op één bepaalde locatie in een kamer, de lamp richt zich dan bijvoorbeeld specifiek op de hoek waar de bewoner is gevallen.

Zo zal de nieuwe versie van de Nobi-lamp de veiligheid en de gezondheid van de oudere bewoners nog doeltreffender bewaken, 24/7. Zelf merken de gebruikers niets van die technologische upgrades, de lamp blijft even eenvoudig te gebruiken. ​

Eenvoud is de sleutel voor de grote doorbraak van age tech

Nobi wil een fundamenteel verschil maken in het leven van ouderen en hun zorgverleners. De enige manier om dat te doen, is door innovatieve technologie te verzoenen met extreem gebruiksgemak. De technologie achter de slimme lamp krijgt continu nieuwe updates, maar de drempel voor de oudere gebruikers blijft zo laag mogelijk. Revolutionaire innovaties dienen tot niets wanneer niemand ze wil of kan gebruiken. De nieuwste lamp combineert een belangrijke technologische upgrade met een bewuste keuze voor stijlvol design en doorgedreven gebruiksvriendelijkheid.

Nobi-medeoprichter en CEO Roeland Pelgrims: “Eenvoud en design zijn de sleutel voor de grootschalige doorbraak van age tech. De meeste technologische oplossingen voor senioren zijn vandaag in de allereerste plaats functioneel, en dat is er helaas ook aan te zien. Ze zijn saai, grijs en nodeloos complex. De Nobi-lamp is de slimste lamp ter wereld, de krachtige Nvidia processor kan meer dan 1 biljoen berekeningen per seconde uitvoeren. Maar van die innovatieve hightech merkt de gebruiker niets. Die ziet gewoon een mooie, stijlvolle, gebruiksvriendelijke lamp.”

Privacy cruciaal ​ ​ ​ ​ ​

Bij het ontwikkelen van de slimme lamp was de privacy van de gebruikers een absolute topprioriteit. Nobi analyseert de beelden lokaal en overschrijft ze meteen wanneer er geen valpartij plaatsvond. Er worden dus géén beelden bewaard of naar de cloud gestuurd, tenzij na een valincident. De gebruikers kiezen op voorhand zelf welke informatie ze willen delen met hun zorgverleners of vertrouwenspersonen. Ze kunnen ervoor kiezen om geen beelden te delen (die krijgen dan na een val enkel een telefoonoproep, een sms of een bericht in de app), om enkel abstract gemaakte beelden te delen (contactpersonen zien stokfiguurtjes), of om de volledige beelden vanuit hun kamer te delen.

Internationale expansie

Amper een jaar na haar eerste pilootproject worden de Nobi-lampen al succesvol gebruikt in woonzorgcentra in België, Nederland, Engeland en Ierland. Ze zijn sinds kort ook beschikbaar in Canada, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Finland, Noorwegen en Hongarije.

Daarnaast is Nobi klaar om de volgende belangrijke internationale stap te zetten. In de Verenigde Staten lopen gesprekken met verschillende distributiepartners die interesse hebben om de slimme lamp te verdelen. Nobi ambieert niet alleen de professionele markt (Nobi in woonzorgcentra & ziekenhuizen), maar wil in 2023 ouderen ook de kans bieden om de slimme lamp zelf in huis te halen. ​

 

Bezoek Nobi vandaag op Showstoppers en tijdens CES van 5 tem 8 januari voor een demo van de slimme lamp op stand 50048 in de Venetian Expoen kom alles te weten over de next steps.

 

Liesbeth Pyck

Liesbeth Pyck

Head of Marketing and Communication, Nobi

Voor beeldmateriaal en extra informatie: klik hier door naar Nobi’s digitale pressroom. ​ ​

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over NOBI

Het Belgische agetech-bedrijf Nobi werd opgericht in 2018 en gelooft dat iedereen het verdient waardig, veilig en gelukkig ouder te worden. Hoofdrolspeler bij Nobi is haar AI-gedreven slimme lamp die waakt over de veiligheid van ouderen. Aan de basis: valdetectie, -preventie en -predictie, aangevuld met het monitoren van vitale functies zoals ademhaling en hoestgedrag.De slimme lampen van Nobi ondersteunen ouderen thuis, maar zijn ook partner van zorgpersoneel in (woon)zorgcentra en assistentiewoningen. Daar dragen ze bij aan nog gerichtere ouderenzorg en ontlasten ze drukbezette zorgmedewerkers van repetitieve taken. Zo kan hun schaarse tijd gaan naar die taken die echt het verschil maken in het leven en geluk van ouderen. Nobi heeft vandaag zo’n 40 medewerkers en is actief in 21 landen. Begin 2022 kondigde Nobi nog aan meer dan 13 miljoen euro te hebben opgehaald bij EQT Health Economics Fund, EQT Dementia Fund, de Vlaamse Investeringsmaatschappij PMV en BNP Paribas Fortis Private Equity. Ook de bestaande aandeelhouders stapten toen opnieuw mee in deze tweede, naar Belgische normen opmerkelijk grote en internationale, kapitaalronde. Dit alles was nooit mogelijk geweest zonder de initiële steun van Vlaio die bij opstart de ontwikkeling van de lamp mogelijk maakte met een half miljoen euro steun.

Nobi werd uitgeroepen tot "Meest beloftevolle gezondheidsinnovatie 2022" door Vlaamse en Nederlandse zorgprofessionals. Het heeft ook verschillende andere prijzen ontvangen, waaronder de Henry van de Velde Award (2021) in zowel de categorieën Business Innovation als Consumer; een German Design Award; een Health Tech Digital Award 2023 (Best Elderly Care Tech Solution), acht internationale MUSE Design Awards in 2023 en een prestigieuze IF Design Award 2023.

Contact

Generaal Lemanstraat 47/5th floor 2018 Antwerpen

+32 499 34 01 95

[email protected]

www.nobi.life